Stezka zdravovědy: omrzliny

Omrzliny nevedou přímo k ohrožení života, ale jejich důsledkem může být ohrožení až ztráta končetiny. Nejcitlivějšími místy jsou tváře, nos, ušní boltce, prsty nohou a rukou.  

omrzliny

Zdroj obrázku: standa.vojta.sweb.cz/poradce

 

  • Uvedeš faktory, které mohou napomoci vzniku omrzlin

 - Venkovní teplota versus pocitová teplota
 – Vlhký oděv
 – Zhoršené prokrvení těla (hlad, dehydratace, kouření, cukrovka)

  • Rozdělíš omrzliny dle vážnosti a uvedeš postup při první pomoci.

 

Lehké omrzliny

  • Počínající střídání bílé a růžové pokožky
  • Bolest
  • Chladná až necitlivá kůže

 

První pomoc u lehkých omrzlin

  • · Přesun do teplé místnosti
  • · Aktivní pohyb
  • · Teplé tekutiny
  • · Masírování okolní tkáně
  • · Výměna vlhkého oděvu za suchý

 

Těžké omrzliny

  • Pokožka je bílá až žlutá
  • Ztráta citlivosti
  • Po 1 – 3 dnech se mohou tvořit puchýře

 

První pomoc u těžkých omrzlin

  • Totéž co u lehkých omrzlin, ale v bezpečném (sterilním) prostředí lze omrzlinu ohřát ponořením do vodní lázně o teplotě 35°C a postupně ohřívat
  • Transport k odbornému ošetření

KAŽDÁ OMRZLINA ZPOČÁTKU VYPADÁ JAKO LEHKÁ!!!


NIKDY!

• Omrzliny netřít sněhem ani jiným materiálem 

• Nepodávat alkohol, neaplikovat masti

• Neotvírat puchýře, je nutné chránit je před protržením